Park Oud Zuid, Meppel

Dit woningbouwproject bevat alle uitdagingen die je je maar kunt voorstellen. 40 woningen realiseren in een binnenstedelijk gebied inclusief de transformatie en restauratie van 3 prachtige monumenten en het toevoegen van eigenzinnige nieuwbouw.

De Rijks Hoogere Burgerschool, kortweg de HBS uit 1882 is meermalen is verbouwd en uitgebreid. Dit provinciale monument wordt door volledige restauratie van de buitenzijde in oude luister teruggebracht. Er worden 14 luxe appartementen gecreëerd en de binnenzijde wordt zorgvuldig en hedendaags vormgegeven: de in de zestiger jaren aangebrachte overkapping is verwijderd, de ronde trap uit die periode en de brede galerijen liggen nu aan de binnentuin.  Oude elementen zijn teruggekeerd in het gebouw. De oude gaslamp is boven de ingang herplaatst en ook de oorspronkelijke letters boven de deur zijn terug.

Opdrachtgever: Schavast Ontwikkeling B.V.
Oplevering: 2022
Fotografie: Kasper Veenstra

Stadswoningen

Aansluitend liggen langs de Prinses Marijkestraat een vijftal stoere stadswoningen op een plint. De vormgeving refereert aan de Haagse school, de bouwstijl waarin de verderop liggende Zuiderschool is gebouwd.

 

Zuiderschool

Aanvankelijk zou de Zuiderschool worden gesloopt, maar door bezwaren is het een gemeentelijk monument geworden. De belangrijkste vleugel met de indrukwekkende entree is behouden, met daarin vier unieke woningen. Het voormalige trappenhuis vormt nu het hart van een van deze huizen, naast een binnenhof.

Gymzaal

Ook dit (rijks)monument was na diverse aan- en verbouwingen toe aan een grondige restauratie. Nu herbergt het 3 fantastische ruimtelijke loftwoningen gelegen in het hart van het Park. De oude raampartijen met grote rode luiken vormen nu de entrees van de woningen.

Hofwoningen

Rond deze gymzaal staat aan de groene binnenhof dertien geschakelde eengezinswoningen. De architectuur is een eigentijdse interpretatie van de historische bebouwing rondom.